İnfertilite (Kısırlık)
İnfertilite (Kısırlık)
İnfertilite, bir çiftin düzenli cinsel ilişkiye rağmen bir yıl boyunca gebe kalamaması durumunu ifade eder.
Kısacası, infertilite, çiftlerin istedikleri bir gebeliği başarmakta zorlandığı durumu belirtir. Bu durum, hem kadın hem de erkeğin üreme sistemleri üzerinde çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. İnfertilite, yaygın bir sorun olup çiftlerin yaşam kalitesini etkileyebilir ve çeşitli tıbbi, genetik, çevresel ve yaşam tarzı faktörlerinden kaynaklanabilir.
Nedenler:
Tanı ve Tedavi:
Yaşam Tarzı Faktörleri:
Kısırlık, gebeliğin hiç oluşmadığı ya da önceden gebe kalınsa bile artık gebeliğin oluşmaması durumu olarak tanımlanabilir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO, DSÖ) kriterlerine göre infertilite, bir yıl boyunca düzenli ve korunmasız bir şekilde cinsel ilişkiye girilmesine rağmen gebelik oluşmaması olarak açıklanır.
İnfertilite tanısı alan kadın veya erkek bireyler en kısa zamanda alanında uzman bir doktora başvurmalıdır. İnfertilitede hamile kalma olasılığını artıran destekleyici tedavilerin ilki IVF(in vitro fertilizasyon), halk arasında bilinen ismiyle Tüp bebek tedavisidir.
Bekar kadınlarda kanda yapılan birkaç testle kısırlık anlaşılabilir. Östrojen, LH, FSH, AMH düzeylerine bakılması, ultrason ile yumurtalık ve rahim kontrolü ile kısırlık tanısı konulabilmektedir.
Kısırlığın belirtileri arasında gösterilebilecek nedenler mevcut, ancak tüm bu belirtiler kesin olarak kısırlık tanısı koymak için yetersiz kalıyor. Kısırlık tanısı konulabilmesi için belirli tetkik ve sonuçlara ihtiyaç vardır. Bazı belirtiler arasında şunlar yer alıyor; Adet düzensizlikleri ya da hiç adet olamama.
İnfertilite, birçok çiftin karşılaştığı bir sorundur ve tıbbi yardım alarak altta yatan nedenleri belirleyip uygun tedavi seçenekleriyle başa çıkabilirler.
Tedaviler, çiftin durumuna, yaşına ve sağlık geçmişine bağlı olarak değişebilir.